20120329

FICO- Gonosz mostohából jó tündér?!

A szlovákiai parlamenti választások végeredménye ismert, ugyanúgy a parlament felállása az elkövetkező 4 évre. De mire is számítson egy szlovák állampolgár az elkövetkező négy évben?

A kérdés megválaszolása felettébb nehéz, sőt egyelőre talán lehetetlen is. Pontos választ természetesen csak 4 év múlva tudunk adni, addig is maradnak az ígéretek, amelyek mostanában gyanúsan hihetetlenek. Fico a rossz zsaru szerepéről a jóéra váltott, de ennek oka ismeretlen. Közrejátszhat egy megvilágosodás, esetleg egy komplett szoftver csere. Mennyire hihetünk (akár szlovák akár magyar ember) neki? Mennyire szavahihető? Honnan tudjuk, hogy ez nem egy csel, amellyel próbálja magát jobb színben feltüntetni mind külföldön, mind belföldön. Egyáltalán mi lehet ezzel a célja? Jókora mézesmadzag, vagy most az egyszer komoly ígéretek, melyek be is lesznek tartva?

Kijelentése, miszerint meg kell változtatni az állampolgársági törvényt, "kellemesen" meglepett. Eddig nem olyan embernek tartottam a leendő miniszterelnököt, aki ilyen könnyen bevallja tévedéseit és esetleg még ki is javítja őket. Mikor megtudtam, hogy a Smer megnyerte a választásokat és egymaga kormányt alakíthat, a nyakamat adtam volna rá, hogy ezt a törvényt érintetlenül hagyják, sőt még csak egy szót sem fognak róla szólni. Viszont ne igyunk előre a medve bőrére. Szépen hangzik, de még mindig hihetetlen. (Lehet, hogy az is marad.)

Második meglepő kijelentése, hogy találkozni szeretne Orbán Viktorral és partnerként szeretne tárgyalni vele. Örömmel olvastam ezt a hírt, mivel ad egy fikarcnyi reményt arra, hogy talán nem is lesz olyan ellenséges az elkövetkező időszak, mint amilyennek sokan megjósolják. Ha nem is lesz sikeres a tárgyalás a két politikus közt, legalább azt elmondhatjuk, hogy megpróbálták (akár egy szimpla színház lesz belőle, akár nem).

Kíváncsian várom mi lesz a vége a történetnek, vagyis igazából a kezdete. Folytatódik-e tovább ez a hihetetlen tündérmese a megtért mostohával vagy végül ismét beleharapunk abba a mérgezett almába? És ha igen, elegendő lesz-e a következő csalódás ahhoz, hogy rájöjjön a szavazópolgár, hogy lehet rosszul választott? A nagy kérdés pedig végül az, hogy melyik szín is az, amely Európa hanyatlása alatt elhozza a szebb jövőt: a piros, vagy a kék. Vagy egyik sem?
Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése