20120402

Schmitt Pál avagy a hattyú halála

Figyelvén az elmúlt napok történéseit azt kell mondanom, hogy ez bizony jó sokáig tartott. Eleve annak a ténye, hogy a köztársasági elnök ilyen volumenű botrányba keveredett eléggé elszomorító, az ezt követő feleslegesen halasztgatott lemondás pedig még jobban elszomorító. Mire volt egyszerűen jó ez? Miért hitte akárki is azt, hogy ez egy elsimítható ügy amikor nyilvánvaló plágiumról van szó? Számomra érthetetlen, hogy a legmagasabb rangú magyar közjogi méltóság, hogy tudta ilyen fokon tisztségét leamortizálni.

Nyilvánvaló, a Fidesz próbálta rejtegetni, elsimítani az ügyet, de ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nem sok sikerrel. Mikor napvilágra került a tényfeltáró bizottság jelentése, a legkevesebb az lett volna, hogy a köztársasági elnök úr lemond, ennek ellenére hosszú magyarázkodásba kezdett. Aki látta a Magyar Televíziónak adott interjúját, saját szemével láthatta és saját fülével hallhatta, milyen mondvacsinált érvekkel próbálta kimagyarázni magát. Számomra az, hogy valaki olimpiai bajnok nem kifogás arra, hogy kisdoktori vagy akármilyen doktori disszertációját valahonnan másolja és nem saját önerőből készítse el és írja meg. Ha ez így működne, akárki rendelkezhetne doktori címmel, aki elég jól ki tudja magát magyarázni.

Lemondása történhetett volna kicsit elegánsabban is, és ahogy látjuk a mentegetőzés és pár elhintett hazugság sem segített. A végeredmény ugyanaz lett. Távoznia kell. Ez a felesleges hosszabbítás senkinek sem volt javára sőt inkább kárára volt megannyi embernek és hozzáteszem az ország arculatának sem tehetett valami jót. Elvégre a köztársasági elnöknek prezentálnia kéne országát a lehető legpozitívabban. Ugyanúgy, ahogy azt hangoztatta Schmitt úr, hogy ő Szöulban a nukleáris biztonsági csúcson képviselte Magyarországot. Ezek után erre talán a helyében nem lennék annyira büszke, de az hogy végül is a épp ész győzedelmeskedett és lemondott, egy pozitívum, habár ennek természetesnek kellett volna lennie.

Már csak az a kérdés, hogy ez a köztársasági elnök saját döntése volt, hogy eddig húzta ezt az ügyet vagy a háttérből unszolták arra, hogy ezt tegye. Mindenesetre fura lefolyása volt ennek a dolognak. Kérdés, mi lesz a következő lépés: Ki lesz az új köztársasági elnök?

0 comments:

Megjegyzés küldése