20120423

A fű rossz, értem...

Napjainkban a marihuána kérdés egyre nagyobb hangsúlyt kap. Szlovákiában először Sulík Szabadság és Szolidaritás pártja (SaS) hozta fel a témát, mint politikai kérdés. Napjainkban viszont a baloldali Smer is már napirendre tűzte és komolyabban foglalkozik a kicsit sem kényelmetlen témával. Nem titok a fű probléma főleg a fiatalokat érinti. 1999-től a marihuánát fogyasztó középiskolás fiatalok száma  megkétszereződött.  Megoldás a dekriminalizáció vagy az enyhébb büntetés?

A kérdés, nem vitás fontos része lett a közéletnek. Míg nyugaton már több ország is beadta a derekát, addig nálunk az európai országok között a legszigorúbb büntetések vannak érvényben a mai napig. A jelenlegi törvények szerint már kisebb adag marihuána birtoklásáért akár több év letöltendő börtönbüntetést is kaphat az ember. Fico érvei, miszerint ez a kelleténél sokkal jobban bünteti például a huszonéves fiatalokat akik múltbéli ballépéseik miatt nem tanulhatnak tovább vagy nem kapnak állást, ésszerűnek tűnnek. Mégis számomra azért nagyon sántít a dolog. Nem hiszem, hogy valóban meg szeretné oldani ezt a kérdést, inkább az újabb lehetséges Smer-szavazókra fáj a foga.

El kell ismerni ebben a témában Szlovákia nagyon konzervatív, de a hagyományok megőrzése ilyen téren már eléggé felesleges. Kicsit nyitni kell a szabadabb felfogás felé és itt nem arra célozok, hogy legyen a társadalom által is teljesen elfogadott, hogy tizenéves fiatalok szétszívott fejjel bolyongjanak fel-alá. Én itt legfőképp azokra az emberekre és főleg beteg emberekre gondolok, akiknek fájdalmait a marihuána enyhíthetné. Több orvos is igazolja, hogy ez enyhítheti a rákos betegek fájdalmait és segíthet a depresszió leküzdésében is. Természetesen van az éremnek egy másik oldala is, mint például az hogy a fű akár a skizofrénia kezdő szikrája is lehet. Szóval egyáltalán nem egyértelmű, hogy az esetleges legalizálása milyen következményeket vonna maga után. Vélemény szerint egy ilyen enyhe kábítószer dekriminalizációjához is fel kell nőni. Itt főleg arra gondolok, hogy ha országunkban az emberek  tudatában lennének e szer minden hatásával és ésszerűen használnák azt talán nem lennének ezzel problémák. Továbbá a holland példához hasonlóan fontos,hogy  az állam által ellenőrzött és árusított kenderhez lehessen csak hozzájutni.

Viszont visszatérve a mostani elképzelésekhez már a büntetések enyhítése is nagy előrelépés országunk számára ha az ígéretüket megtartják politikusaink. A nagy kérdés, viszont az, hogy ha esetleges dekriminalizációhoz jutna a dolog, hosszútávon ez mit is jelentene. Jó vagy rossz lépés és kik járnának vele a legjobban?

Címke:

1 megjegyzés:

  1. Eléggé gyenge érv, hogy segíthet a ráknál esetleg a depressziónál. Számtalan dolog van, ami sokkal jobban segíthet ezen betegségek elleni küzdelemben. Igazából ezeket meg kell előzni, annak pedig alapfeltétele az életmód, az ellenük való harcban pedig hatalmas fegyver az akaraterő. Be kell látnunk, hogy az, aki ilyen dolgokhoz nyúl, hogy "jobban" (bódultabban, állati szintre lealacsonyodva, megfosztva emberi méltóságától) érezze magát, annál az egészséges életmód apró jelei sincsenek jelen, az akaraterőről meg inkább ne is beszéljünk.

    Ettől függetlenül a kis mennyiség birtoklásáért járó büntetést enyhíteném, mert sokan élnek sötétségben a mai világban, és nem kéne tönkre tenni az egész életét egy komolyabb büntetéssel csak azért, mert még a csapból is az folyik, hogy a fű mennyire jó dolog, ők meg átadják magukat a mai világszemléletnek, hiszen manapság már ez a "normális"...sajnos.

    VálaszTörlés