20120304

MKP vagy Híd?

Lassan elérkezik március 10, a választások időpontja. Lassan eljön annak az ideje, hogy sok felvidéki választópolgár meghozza a döntést, melyik magyar pártnak, ill. ha úgy látja jónak, szlovák pártnak adja voksát. A környezetemben is látom, hogy a legnagyobb dilemma, hogy a magyarság nem tudja eldönteni, melyik párt tudná legjobban képviselni az érdekeit és jogait.

A harc a voksokért már rég elkezdődött. A plakátok, az ígéretek és a kampányhoz hozzátartozó fegyverek, mint a gulyás vagy a disznóvágás már mind bevetésre kerültek, de nem árt ezek mögé néhanapján betekinteni. Mit is akarnak igazából a torkunkon lenyomni? Üres ígéretekből már tele a padlás, de melyik is az az oldal, amelyik többet tett/tesz a magyarságért? Nehéz megválaszolni ezt a kérdést. Sajnos igazából ilyen kérdésnek fel sem kéne merülnie, ha nem történt meg volna a híres pártszakadás. Szükséges volt? Helyes volt? Először én is azt hittem, hogy óriási hiba volt, amellyel feleslegesen megoszlik majd a magyarság, amelynek elméletileg egységesnek kéne lennie. Azután viszont, ahogy teltek-múltak a hetek, hónapok és lassan pár év is, rá kellett jönnöm, lehetséges, hogy tényleg volt értelme, de ehhez majd a bejegyzés végén visszatérek.

Marad a kérdés: MKP vagy Híd? A jelenlegi előrejelzések alapján a Hídnak ismét több esélye van a parlamentbe kerülésre, mit a Magyar Koalíció Pártjának.

De mik is azok a pontok, melyekben ez a két párt eltér és megegyezik, vagy meg kéne egyeznie? Először is, mindkét pártnak a magyarság érdekeit kéne szem előtt tartania. Kérdéses, hogy ez így van-e. A pártszakadás óta véleményem szerint egyre jobban távolodik egymástól a két párt. Nem feltétlen lenne ez gond, hisz két más felépítésű pártról beszélünk már. Míg az MKP megtartotta homogenitását(,) amit én értékelek, addig a Híd, mint az “együttműködés pártja” kicsit bekeveredett. Ez sem gond, de az itt lévő magyarságnak inkább egy egynemű pártra lenne szüksége, hisz ha nemzetiségi kérdésről van szó, nem várhatjuk el egy szlovák embertől, hogy szlovákságát eldobja és magyar szemmel tekintsen a dolgokra. Ez egyszerűen lehetetlen.

Továbbiakban fontos mérce a kompromisszumkészség. Míg az MKP nehezen köt kompromisszumot, addig a Híd túl könnyen. Nehéz itt is megmondani melyik a jobb, de én ismét az MKP felé hajlok. A túl könnyen kötött kompromisszumok néha rosszabbak, mint a nem létezők. Néha tényleg kőkeményen saját véleményünk mellett kell kiállnunk, főleg(,) ha ilyen komoly a tét, mint egy kisebbség helyzete. A választó számára “segítség” lehet a Gorila botrány is. Fontos ezt is figyelembe venni melyik párt tagjai hányszor és milyen ügyekben kerültek ebbe az iratba. Az MKP szerencsés helyzetben van, hisz saját maguk meg tudtak tisztulni oly módon, hogy az ő listájukról senki sem szerepel az említett iratban.

Csak pár pont, melyek lehet, hogy apróságoknak tűnnek, de fontos mérföldkövek, ha a felvidéki magyar ember választás elé áll. Mindenki döntsön saját lelkiismerete szerint, még ha úgy is érzi, felesleges elmenni választani, tegye meg, egy üres boríték is már jobb a közönynél.
Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése