20120221

A politika korrekt kisebsége: Václav Havel

Ez a rovatot a tavaly decemberben elhunyt volt csehszlovák majd cseh köztársasági elnökkel, Václav Havellel kezdeném. A választásom azért esett erre a kivételes politikusra, mivel annak az elenyésző rétegnek volt a kiemelt tagja, amelynek a politika mint olyan nem a könnyű pénzszerzés és legkevésbé sem a saját érdekek előtérbe helyezésének az eszköze (volt). Azok a személyek, politikusok akik bekerülnek ebbe a rovatba, véleményem szerint  értik a politika lényegét és feladatát és természetesen ennek szellemében teszik dolgukat, minden fajta botrány vagy csalás nélkül.

Václav Havel nagyon sokoldalú és rettentően értékes volt, talán a politikához már túl értékes is. Politikus, író de legfőképp európai gondolkodó, aki bátran és egyenesen kiállt a szabadságér , a demokráciáért és a szellemi diktatúra ellen.

Egy jómódú családban született, 1936. október 5-én. Burzsoá származása miatt nem nyert felvételt az egyetemre, ezért különféle alkalmi munkákat végzett, közben pedig a Prágai Műszaki Egyetem esti tagozatát látogatta. 1960-tól egy színházban dolgozott, ahol később színpadra került egyik darabja. Már ebben az időben is nyíltan hirdette véleményét miszerint vissza kéne térni a két világháború közötti demokratikus tradíciókhoz. Többek között emiatt is tiltották el végül a színháztól. Részt vett a Charta 77 mozgalomban is, ahol szóvivőként tevékenykedett. E tevékenysége miatt 5 és fél éves letöltendő börtönbüntetést kapott, de ez sem tudta eltántorítani liberális és demokratikus nézeteitől. Az 1989-es változások vezető személyisége volt, több külföldi politikus szerint Havel nélkül a vasfüggöny még mindig létező fogalom lenne.  Ezt követően már a demokratikus Csehszlovákia köztársasági elnöke lett. A szlovákok és a csehek egy államban való maradása mellett állt ki. Miután viszont a szlovákok deklarálták függetlenségüket, lemondott.  1993-ban, az első csehországi elnökválasztáson ismét megválasztották, majd 1998-ban is.

Véleményem szerint az egyik legemberibb politikus volt. Azok után a megpróbáltatások után melyeken átment, kevés ember nem tört volna meg. Számomra az igazi gerinces emberek, politikusok nagyszerű példája. Sajnos egyre kevesebb politikus vesz példát róla és tévesen úgy hiszik, hogy a polgárok vannak a politikusokért nem pedig fordítva. Azon felül, hogy egy csodálatos politikus volt, drámái is nagyszerűek. Egytől egyig mindegyiket csak ajánlani tudom.

Számomra egy óriási példakép. Ő minden volt ami a politikának kéne lennie, és semmi amit ma látunk a politikában. Szomorúan értesültem haláláról december közepén és elgondolkoztam rajta, hogy ki lehetne méltó utódja, gondolatainak továbbvivője és rá kellett jönnöm, hogy kevés azoknak a száma akik csak részben is de rendelkeznek, azzal a  fajta érzékkel a politikához amellyel ő rendelkezett.

Václav Havel 2011.december 18-án hunyt el. 75 éves volt.



Život je radostná spoluúčast na zázraku bytí.

Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése