20120722

Ki a magyar?

A Gombaszögi táborból nem csupán egy rakat élménnyel tértem haza, hanem új ismeretekkel és lehetőségem volt megismerni más elismert emberek véleményét azokról a témákról, amelyek érintenek minket, felvidéki magyarokat.

Egy kerekasztal beszélgetésnek is szem-, és fültanúja lehettem, ahol a kérdés nem volt más, mint hogy "Ki a magyar?". Egy érdekes és részben eléggé kényelmetlen kérdés, amelyre nem lehet egyértelmű választ adni, hisz mitől is magyar a magyar? Mentében jár? Csak pulikutyát tart a háznál? Mindent erőspistával ízesít esetleg édesannával? Fejből fújja az összes Árpád-házi király nevét? Félretéve a viccet, ennek a kérdésnek a komoly megválaszolása nem gyerekjáték az már biztos. Még magamnak is nehéz megválaszolnom a kérdést, hogy én mitől vagyok magyar. Hiszen akár morvának is nevezhetném magam, mert az erős morva vérvonal megvan a családnál, így joggal érezhetném magam morva nemzetiségűnek. Ennek ellenére eszem ágában sincs és nem is volt soha, hogy morvának valljam magam. Ezért gondolom úgy, hogy mindegy milyen a szülők összetétele a kulcs úgy is a neveltetésben van. Előfordul, hogy valamelyik oldal erősebb, ilyenkor legtöbbször a másik fél kultúrája és nyelve szinte teljes elnyomásba kerül, de vannak pozitív esetek amikor a szülők kompromisszumot tudnak kötni és a gyermek egyaránt  kap mindkét kultúrából, ami szerintem a legésszerűbb manapság. Nem szabad elfelejteni a teljes multikulturalizmus felé haladunk. Sokan úgy fogják fel, hogy a multikulturalizmus által a nemzetiségek fogalma lassan már nem lesz érdekes, de ez egy óriási hiba. Épphogy most kell "bekeményíteni" és igenis felvállalni a nemzetiségünket. Természetesen ez igen nehéz ha az ember nincs tisztában önmagával és identitásával. Talán ezért is fontosak ezek a beszélgetések, amelyek ha nem is tudják teljesen megválaszolni a fent említett témát, de legalább tudnak adni pár irányelvet. Igazából ezt a kérdést talán meg sem lehet válaszolni és talán nem is baj. Hisz akkor eléggé egyszerű dolgunk lenne és elveszne az saját magunk megismerésének azon szakasza amikor sor kerül a nemzetiségünkre és mi magunk jövünk rá arra, hogy "miért is vagyok magyar?" esetleg, hogy milyen kivételes dolog annak lenni. Másrészt a nemzetiség "megválasztása" mindenkinek szívejoga amit érezni kell és nem pedig valamilyen definíciót követni.

Manapság a fiatalok nagy részét egyáltalán nem is érdekli hova tartozásuk, hisz nem egy menő dologról van szó "csak" a nemzetségükről. Továbbá valljuk be, egy materialista világban a nemzetiség nem sok mindent jelent egy márkás póló vagy egy hiperszuperokos telefon mellett. Ennek az elferdültségnek az okát szintén csak a családban, neveltetésben és a környezetben kereshetjük.  Erről a témáról is elmélkedtünk egyik kedves ismerősömmel és arra jutottunk, hogy nem csoda, hogy az igazi értékek már a fiatal generációnak ( gondolok a saját és fiatalabb generációkra) nem mondanak semmit, ha otthon ezzel nem is foglalkoznak és a szülők nem hajlandóak ezeket az értékeket továbbadni. A legnagyobb gond viszont azzal van, hogy ezzel nem sokat lehet tenni, mivel senkinek nincs hozzá joga, hogy beleszóljon valaki nevelési praktikáiba.

Szóval kicsit elkalandozva, de ki a magyar és ki nem. Kérdés aminek válaszát magunkban kell megtalálnunk. Véleményem szerint beszélnünk kell róla, de nem feltétlen kell megválaszolni a kérdést. Ha pedig nyitott könyvként hagyjuk az egészet, lehet mások is elgondolkoznak rajta.
Címke:

7 megjegyzés:

  1. A nemzetiség az nem csak egy olyan dolog, hogy eldöntjük, mert az egyik vagy a másik tetszik jobban!

    Ezt írtad: "a nemzetiség “megválasztása” mindenkinek szívejoga amit érezni kell és nem pedig valamilyen definíciót követni."

    Ha egy bernáthegyi azt érzi, hogy ő egy palotapincsi, attól még nem lesz az. Ha Ballotelli azt érzi, hogy olasz, attól még nem lesz az. A nemzetiségről, arról hogy melyik nemzethez tartozol csakis a származás dönt. Hagyjuk azt a liberális fertőt, ami szerint mi döntjük el, hogy kik-mik vagyunk, mert lassan már a nemi identitás eldöntése is így fog zajlani. Lánynak vagy fiúnak, olasznak vagy busmannak, szlováknak vagy magyarnak születni kell, nem pedig "eldönteni" azt!
    Ez történt a zsidók emancipációjakor is, ami óta nem nemzeti kisebbségként éltek, hanem csak vallási kisebbség, tehát magyar nemzetiségű zsidó vallású egyének. Ők magyarok voltak?
    Isten művét, a Teremtést nem csúfolhatjuk meg azzal, hogy megtagadjuk azt, amivé teremtett minket, és a liberális agymosás következményeként világpolgárhoz méltóan majd szépen eldöntjük, hogy minek is valljuk magunkat, csak azért, mert megtehetjük.

    VálaszTörlés
  2. Hát nem tudom, egy család ahol az egyik szülő magyar a másik pedig szlovák ott a gyermek milyen nemzetiségűnek születik? Petőfiről már nem is szólva....

    VálaszTörlés
  3. Szerintem kiragadtál csak egy mondatot az egész kontextusból, hiszen a szerzo pont a neveltetés fontosságáról ír. És a kevert nemzetiségu családok esetében igen is meg kell határozni a késobbiekben az egyénnek (az ebben a családban nevelkedo gyereknek) magának és majd az utódaira nézve is, hogy akkor most ez vagy az. Mégsem lehet valaki cseh-szlovák-magyar, valamelyik mindig is jobban az ové lesz, ha nem is felejti el, honnan jott. És akkor mi is az anyanyelve ennek a kevert gyereknek? Ezeket igen is neki kell eldontenie, meg kell hagyni a szabad választás jogát, mert nem nemzetállamokban élunk, és egyre jobban keveredunk, de azért ne felejtsuk el kik vagyunk és mik vagyunk.

    VálaszTörlés
  4. Mai fiatalok,mai generáció....kicsit furcsának találom ezeket a szavakat bárhol is találkozom velük.Mindenki azon kesereg,hogy hová fejlődik a világ,mennyire nincsenek meg a régi értékek a régi hagyományok,nem vagyunk tisztában az erkölcsi értékekkel.Nekem erről az a véleményem,hogy egy teljesen új világ van születőben ahol az emberek igenis eldönthetik,hogy mivé szeretnének válni.Ha nekem valaha lesz gyerekem akkor biztos nem arra fogom nevelni,hogy magyar legyen és verje a mellét.Embernek nevelni az már sokkal nehezebb.Amíg a kozos ellenség kozos gyulolete tart ossze egy népet addig nem igazán érzem magam kozéjuk tartozonak.
    Es igen,elbuknak a régi hagyományok és újak fognak születni.A világban állandó változások zajlanak,minden megújul és ha sikítva homokba dugjuk a fejünket mert félünk a változásoktól mint például a hagyományok elvesztésétől akkor azzal nagyon nem az előrelépést fogjuk sürgetni.Szerintem olyan dolgokat fog ez a generáció megvalósítani,amelyek nagyon nagy hatással lesznek az emberiségre.
    Egyébként meg azt hogy milyen szellemi szinten vagy nemcsak a neveltetés teszi,hanem hogy mit hozol magaddal.Találkoztam már nagyon művelt szülők nagyon sötétagyú gyerekével is.

    VálaszTörlés
  5. Szia Karin!

    Mondd csak, átvehetnénk ezt az írást a kerekasztal.org-ra, a Ki a magyar? vitához, természetesen a forrás feltüntetésével?

    Géza

    VálaszTörlés