20130113

2013 - Az öreg "bácsik" éve

Érdekes időszakot élünk, de egyáltalán nem meglepőt. Annak ellenére, hogy Szlovákia bátran hirdeti jogállamiságát úton útfélen bebizonyítja, hogy 20 év nem elég ahhoz, hogy ebben az országban már végre minden a helyére kerüljön, ahogy az egy jogállamhoz illik.

Az utóbbi hetek történései után, miután már végre a vaknak is világos lehet, hogy a mi "drága" öreg bácsink egy bábu gyönyörű vörös nyakkendővel a nyaka köré tekerve és már végre többen idejét látták annak, hogy valamilyen formában hallassák hangjukat. Több blogon megjelentek írások ahol Szlovákiában, ill. külföldön élő szlovák emberek (többségében fiatalok) írják meg azt, mekkora szégyen számukra, hogy ebben az országban élnek vagy születtek. Szégyellik, hiszen lassacskán az ország már teljes pompájában vörösleni fog, olyan csúsztatások kerülnek napvilágra, amelyek már csak a teljesen apolitikus polgárt hagyják hidegen, főügyészünk még mindig nincs, és ahogy a dolgok alakulnak egy ideig nem is lesz. Szégyen, de igaz és elszomorító is valamilyen szinten, bár lehet, hogy ez magában hordozhatja annak a reményét, hogy a következő választásoknál, talán a polgárok jobban átgondolják kire is adják le a voksukat. Sajnos nevetnem kell magamon és naivitásomon, mert ezzel hitegettem magamat a Smer főlényes győzelme előtt is. Ki tudja? Lehetséges, hogy lassan már eljutunk arra a pontra, ahol már nem az ún. "babky demokratky"-k fognak sorsunkról dönteni, ahol talán a jelen generációjának, a friss vérnek szavazatai többet érnek és nem az ingyen gulyás vagy koncertek függvényében dőlnek el.

Nem hiszem, hogy ebben az évben az immár 20 éves Szlovákiácska kvalitatív fejlődést fog mutatni. Inkább csak tovább fog vegetálni ezen a fél demokrata szinten. Fontosabb választás nem lesz, így kevés az esély a változásra. Eltelt 20 év „önállóság”, amely  véleményen szerint bebizonyította, hogy valahogy itt ez az állam vezetgetés nem nagyon megy, a kelet Svájca program sem jött össze, szóval talán ideje lenne gatyába rázni a dolgokat és nem csak azon gondolkozni miről lehet még a bőrt is ismét lehúzni, hogy lehet lehetetlenné tenni a "másképp" gondolkodók munkáját és főleg hogy lehet mindezt következmények nélkül tenni.

Ez az év számomra egy vízválasztó év lesz, egy nehéz év. Csak remélni tudom, hogy talán a dolgok jobbra fordulnak, és nem kell többet azon szörnyülködni, hogy már megint milyen fórumon járatják le az országot, hogyan nem veszik figyelembe a polgárok érdekeit és, hogy miként veszik el az ember kedvét az itt éléstől.

Remélem, hogy ez az év még a babonások számára is szerencsés, felhőtlen és boldogsággal teli lesz a körülmények és a sok mérgelődni való ellenére is. :)

Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése