20120211

Kalózkodás elleni harc vagy virtuális diktatúra?

A híradások szerint ma Budapesten több mint ezren tüntettek az ACTA nemzetközi egyezmény ellen, ugyanis január végén Magyarország is elfogadta, az egyesek számára barátságos mások számára viszont teljes mértékben elfogadhatatlan kalózkodás elleni "fegyvert".

Részben jogosnak érzem ezt a nemzetközi szerződést, hisz a torrent oldalak jó pár éve nem kis mértékben kárósítják meg a  zenészeket és filmeseket. A zene ezáltal nagyon sokat vesztett értékéből, hisz ahelyett, hogy ellátogatnánk lemezboltba és megvásárolnánk az épp kedvenc előadónk legújabb lemezét, ehelyett csupán pár kattintás és egy-két perc várakozás után magunkénak mondhatjuk azt, természetesen ingyen és bér mentve. Sajnos ez a fő kiváltó oka annak, hogy a zene elvesztette egyrészt igazi értékét, amit nem csak pénzben mérünk, de megfoghatóságát is. Ezzel a bejegyzéssel viszont részben magam ellen is beszélek, mivel én is "tulajdonosa" vagyok pár fájlnak amiért semmiféle módon nem fizettem. Korunk átka ez amit most ez a nemzetközi egyezmény próbál megállítani, ennek első mártírja pedig a közkedvelt megaupload tulajdonosa Kim Dotcom volt.

Az ACTA-vál ilyen szempontból talán nincs is akkora gond viszont pár további pontja egy internetező polgárnak meglepetést okozhat és nem a kellemes fajtából. Reális lehetősége van annak például, hogy ez a szerződés olyan jogokat ad a rendőrségnek és a vámhatóságnak, hogy házkutatást végezhetnek fizikai személyeknél, hogy véletlenül nincs e illegális tartalom az iPodjukon vagy notebookjukon. Ha ez a gyanú beigazolódik az ACTA engedélyezi az törvénysértő személyes adatainak továbbítását a szerzői jogokat képviselő személynek vagy intézménynek, és ezt bírósági végzés nélkül.

Továbbá ez a szerződés nem tesz különbséget a hamisítás és a kalózkodás között, ami viszont nem ugyanaz. Így egy kategóriába kerül egy tizenéves tini aki saját használatra illegálisan letölti kedvenc együttesének  vadonatúj albumát, például hamis gyógyszerek gyártóival és terjesztőivel. A különbség szerintem mindenki számára egészen világos.

Az ACTA egyezmény első látásra tényleg a kalózkodás egy fer és igazságos megoldásának tűnik, de jobban megnézve ez drasztikusan gátolhatja személyes szabadságunkat is. Én úgy vélem a szellemi értékeket védeni kell, de a szabad internetre mindenkinek joga van és ez miatt a mai tüntetésen résztvevőket csak támogatni tudom.

További információk a Népszabadság és az Index oldalán.

Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése