20120819

Szőgyén és a problémás roma család esete

Valószínűleg többen az olvasók közül már hallhattak az utóbbi hetekben nagy médiaszenzációnak "örvendő" szőgyéni roma esetről. A döntés megszületett: a Németh családnak mennie kell a község pedig megvásárolja a család tulajdonában lévő öt házat.

Az utóbbi hetekben maga a tény, hogy a családot távozásra kérték, több helyen is rasszista megnyilvánulásnak lett titulálva. Több hírportálon megjelent a lincshangulat fogalma és többen bírálták a falu lakóit is.Ilyen esetekben viszont mennyire lehet előrángatni a rasszizmust és ráerőszakolni egy olyan helyzetre ahol az etnikum és bőrszin egyáltalán nem játszik szerepet, csupán az a tény, hogy vannak állampolgárok akik egyszerüen nem tudnak vagy nem akarnak beilleszkedni. Sajnos aki képtelen beilleszkedni egy közösségbe, annak az esetek túlnyomó részében mennie kell. Több esetben nem kerül sor ilyen határozott lépésre, ha az érintettek roma származásúak mivel többnyire azonnal rasszista motivációra gyanakszik mindenki vagy pusztán egyfajta toleranciáról beszélhetünk. Pedig egyszerüen ha valaki vagy valakik huzamosabb ideje megkeserítik a közösség életét és provokálják azt, akkor teljesen mindegy, hogy valaki roma, magyar vagy akár indonéz.

Nehéz megmondani vagy megfejteni, hogy ez a helyzet most roma kérdés vagy szimplán az összeférhetetlen magatartás ékes példája lenne. Hiszen a törvények ugyanúgy érvényesek mindenkire és ez alól senki sem kivétel. Csak sajnos bármiylen esetben ez egy jó aduász. Mindenki tudja, hogy ha egy nem roma embert vernek meg azt a média, hogy közli és ha egy roma állampolgárt, akkor még milyen plusz kőrítést kap az egész. A gyallai és a pozsonyi ámukfutó lövöldöző esete után is a média egyszerüen fajgyülölet motiválta gyilkosságoknak nevezte ezeket. Ahogy viszont lassan teltek a hónapok kiderült, hogy a bőrszín valószínűleg nem volt az okok között. Nagyon valószínű, hogy mindkét lövöldöző esetében betelt a pohár. A pozsonyi esetnél utólag fény derült arra, hogy már nem bírta elviselni a folyamatos zaklatást (többekközt, hogy ürülékkel kenték össze az ajtaját).

Hálistennek Szőgyén esete jó példa arra, hogy nem kell ilyen drasztikus eszközök után nyúlni mint a fegyver, hanem egyszerü észérvekkel és hideg fejjel is megoldható a probléma. Ha valaki a folyamatos felszólítások ellenére sem képes rendezni sorait,és nem hagy más választást akkor ez is lehet megoldás. Azt a tényt, hogy itt nem az etnikummal hanem bizonyos személyekkel volt a gond, igazolja az is, hogy romák is ugyanúgy megjelentek a család ellen demostrálók között.

Nagyon sok esetben ahol roma tényező van igy vagy úgy előrekerül a faji megkülönböztetés fogalma, aminek egyáltalán nem kéne törvényszerűnek lennie. Sokaknak azt kéne tudatosítaniuk, hogy a többségnek nem az a baja, hogy valaki roma, hanem csupán az általánosítás játszik itt kulcs szerepet. Mivel az esetek nagy részében a többség életvitelét rávetitijuk az egész roma közösségre. Sajnos sokszor előfordul, hogy a problémás elemek romák, ezért sokszor elgondolkodom azon, hogy mennyire jogos az általánosítás? Rászolgáltak a romák az effajta megbélyegezésre mi szerint a roma egyenlő a problémával? Én annak az álláspontnak vagyok a híve, miszerint teljesen mindegy ki miylen etnikumhoz tartozik , miylen nemzetiségű mivel embere válogatja. Fehér ember is lophat, csalhat, ölhet...senki sem születik bünözőnek, viszont bevallom őszintén inkább a másik oldalamra tolom a táskát ha egy roma kisgyerek elmegy mellettem az utcán és igen tudom, ez is egy jó példa arra mennyire általánosítunk egyes kérdésekben és előítéleteink vannak, melyeket nehéz levetekőzni.

Szőgyén esete is egy média által felfújt buborék volt, ahol egy szemerkényi szerepet sem játszott a faji megkülönböztetés, csak azoknak a polgároknak a hangja, akik megelégelték, hogy a községükben vannak személyek, akik nem tisztelik a közösség többi tagját és ezáltal kiérdemelték azt, hogy az kitaszítja és távozásra kéri. Ezért fontos tudatosítani, hogy ha egy roma embert felelősségre vonnunk tettei miatt az még nem rasszizmus!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RfB5hjIdmII]
Címke:

0 comments:

Megjegyzés küldése